Kulturtåget till Centraleuropa

Följ med på sommarens stora kulturresa med DN. Under en hel vecka tar du del av spännande upplevelser – och föredrag av DN:s Peter Wolodarski och Åsa Beckman, samt Mark Levengood. Efter en dag i metropolen Berlin gästar vi Wien, där vi har gott om tid för klassisk musik, konst och mer. Sedan bjuder en heldagsutflykt till Wachaudalen på flodkryssning och vinprovning, innan vi fortsätter till pärlan Prag, där Åsa Beckman berättar om stadens litterära son Franz Kafka.

Som alltid med DN-tåget åker du tur och retur med samma tåg hela vägen och lär känna andra trevliga DN-resenärer ombord. Läs mer här nedanför.

Med på resan

Åsa Beckman

Åsa Beckman

DN:s biträdande kulturchef, och en omtyckt skribent med observant och personlig penna.

Peter Wolodarski

Peter Wolodarski

DN:s chefredaktör tillika den stora entusiasten bakom resorna med DN-tåget.

Mark Levengood

Mark Levengood

Folkkär underhållare och programledare med stort intresse för Österrike.

Hoppas att vi ses ombord!

OBS: Tänk på att du måste ha med dig giltigt pass eller nationellt id-kort på resan.

Pris för 1 plats i 5-bäddskupé (liggvagn)
17 995 kr per person Slutsåld
Pris för 1 plats i 4-bäddskupé (liggvagn)
19 995 kr per person
Pris för 1 plats i 2-bäddskupé (liggvagn)
32 995 kr per person
Pris för 1 plats i 2-bäddskupé (sovvagn)
34 995 kr per person

Boende: 4 nätter ombord på tåget, 2 nätter i delat dubbelrum på 5-stjärniga hotell Andaz Vienna am Belvedere i Wien med frukostpension. Boende i enkelrum är möjligt mot pristillägg – mejla oss på dntaget@dn.se för mer information.

Resplan
Dag 1 Avresa från Stockholm, Linköping och Malmö
Dag 2 Berlin
Dag 3 Wien
Dag 4 Wien
Dag 5 Wachau
Dag 6 Prag
Dag 7 Tillbaka i Sverige

Läs mer om resans program dag för dag här nedanför.

OBS – programmet är preliminärt och kan komma att justeras.

Dag 1

Dags för avresa mot kulturupplevelsernas Centraleuropa! Under tidig eftermiddag avgår DN-tåget från Stockholms centralstation. Restaurangvagnen är öppen och du kan även beställa snacks och mindre rätter direkt till kupén. Med på färden finns hjälpsamma och kunniga reseledare som gärna svarar på frågor och hjälper dig tillrätta. I Linköping och Malmö hämtar tåget upp fler kulturresenärer, och ombord håller chefredaktör Peter Wolodarski föredrag på temat ”Europa efter 1989 – liberalismens seger och kris”.

Dag 2

På morgonen serverar våra tågvärdar dig frukost och kaffe eller té i kupén – och snart ankommer vi till Berlin. Metropolen, som nyligen firade 30-årsjubiléet av murens fall, erbjuder mycket spännande att uppleva! Du kommer i förväg att kunna välja mellan en cykeltur runt det alternativa Berlin och Berlinmuren, guidad stadsvandring och ett guidat museibesök.

Under eftermiddagen och kvällen utforskar du staden på egen hand. Kanske beundrar du utsikten från Siegessäule i Tiergarten, eller besöker det stora historiemuseet på Unter den Linden? Efter alla upplevelser samlas vi på nytt på Hauptbahnhof för att fortsätta färden mot Wien.

Dag 3

På morgonen anländer vi till Österrikes huvudstad. Vi promenerar till fina Andaz Vienna am Belvedere, ett urbant, 5-stjärnigt hotell beläget alldeles i närheten av järnvägsstationen. Rummen har fönster från golv till tak och bjuder på vyer av staden, och av parken mittemot. Bara en liten promenad bort ligger barockslottet Schloss Belvedere.

I Wien får vi höra ett föredrag av Mark Levengood, vars kärlekshistoria med Österrike sträcker sig ända tillbaka till barndomen, då han blev besatt av filmen ”Sound of music”. Faktiskt såpass besatt att han som 14-åring rymde hemifrån – hela vägen från Finland till Salzburg.

Tilläggspaket:
Under vistelsen i Wien erbjuder vi även ett tilläggspaket med aktiviteter som du kommer att kunna boka på förhand. Det kommer att ingå en kulturaktivitet, en måltid, samt en konsert. Mer information om detta får du när resan närmar sig.

Dag 4

Efter en god hotellfrukost är du redo för ännu en dag i vackra Wien! Ge dig ut och fortsätt utforska stadens många kulturskatter. Om musikhistoria lockar dig mest besöker du kanske Mozarts hus på Domgasse, där geniet komponerade några av sina största verk. I dag finns här museum och kafé. Missa inte heller MuseumsQuartier – MQ – som med sina över 60 besöksmål är en fantastisk plats för dig som fascineras av konst och historia.

Lunch och middag ordnas på egen hand. Kanske besöker du ett klassiskt wienerkafé? I så fall är Café Alt Wien eller Café Hawelka två mysiga tips. Missa inte heller att äta en äkta bit Sachertårta – allra helst på Hotell Sacher.

Dag 5

Vi lämnar Wien för en heldagsutfärd till Wachau, dalgången som är ett av Österrikes äldsta kulturlandskap – och med på Unescos världsarvslista. Genom det natursköna vindistriktet vindlar floden Donau, och nu är det dags att färdas på vatten istället för på räls. I staden Krems börjar vi vår flodbåtskryssning. Vi stannar till i den historiska byn Dürnstein innan vi glider vidare till Spitz för en tvårätters måltid samt vinprovning. Till sist tar flodbåten med oss till byn Melk, där vi stiger i land vid foten av byns vackra kloster. I Melk ordnar du middag på egen hand innan DN-tåget avgår igen – nu mot Prag.

Dag 6

Efter en god frukost i kupén ankommer vi till Tjeckiens huvudstad, som är det sista uppehållet på denna resa. Här kommer du att kunna välja mellan tre olika aktiviteter som du förbokar via oss när resan närmar sig. Det blir antingen en guidad stadsvandring, ett museibesök eller en båttur på floden Vltava (Moldau). Du får även tid över för egna äventyr. Besök gärna Kafkamuseet eller museet med art nouveau-mästaren Alfons Muchas konst. Dessutom är Prag en perfekt promenadstad – att strosa runt i exempelvis den mysiga stadsdelen Lillsidan (Malá Strana) är ett nöje i sig. Vill du ta in hela Prag på en gång hoppar du på bergbanan upp till Petrinkullen för en fantastisk utsikt.

Lunch och middag ordnas på egen hand. Precis som Wien bjuder Prag på otaliga mysiga caféer och matställen. En verklig klassiker är Café Slavia, som serverat intellektuellt kaffe ända sedan 1844. På kvällen går Kulturtåget tillbaka mot Sverige.

Dag 7

På morgonen serverar värdarna dig din frukostbox samt kaffe eller té i kupén. Resan börjar gå mot sitt slut. På morgonen är tåget framme i Malmö, på eftermiddagen i Linköping, och på kvällen vid Stockholms Centralstation. Vi är hemma igen efter en vecka full av spännande kulturupplevelser, möten med nya människor – och inte minst, ny kunskap.

Frågor?

Vill du veta mer eller har frågor kontakta oss på: dntaget@dn.se.

Anmäl ditt intresse här så får du förhandsinformation om kommande resor med DN-tåget.

Medlem i Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen.